Kelet-Magyarországon sorban lobbannak fel a bozóttüzek a száraz idő miatt. Egy nádas gyulladt ki Balkányban péntek este, amelynek tüze lakóházakat is veszélyeztet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzeti értesítési szolgálata. Tóth Gabriella, a szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője, sajtószóvivője közölte, hogy az égő nádas területe a balkányi általános iskola közelében található. A nádas hat-nyolc méter magas lánggal ég, és az oltást nehezíti, hogy csak gyalogosan lehet megközelíteni a területet.

A tűzhöz a szakolyi, a nyíradonyi és a hajdúböszörményi tűzoltók vonultak, de úton van a helyszínre egy debreceni és egy nyírbátori egység is. A főhadnagy hozzátette, hogy a veszélyhelyzet miatt a nyíregyházi tűzoltókat is a helyszínre irányították. Az oltást a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveleti szolgálata a helyszínen segíti, mivel a szabolcsi Balkány a debreceni központú szervezet vonulási területéhez tartozik.

Füstmérgezés gyanújával vitték kórházba a református lelkészt Martfűről, miután megpróbálta eloltani a templom melléképületének kéményében keletkezett tüzet – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő pénteken. S. Tóth Anikó elmondta: a martfűi templom melléképületének kéménye eddig tisztázatlan okból kapott lángra este. A templomban tartózkodók a tiszaföldvári tűzoltók megérkezése előtt eloltották a kazánban a tüzet, így az egységeknek már csak a kéményt kellett oltaniuk. A lelkészt, aki megpróbálta megfékezni a tüzet, a mentők füstmérgezés gyanújával kórházba vitték - mondta a szóvivő. A lángokat fél óra alatt eloltották. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat még vizsgálja a tűz keletkezésének okát – tette hozzá S. Tóth Anikó.