Velvet Vakbarát Hírportál

Haditudósító volt Ady Endre titkos szerelme

2022. november 21., hétfő 09:56

Nagy nőfaló hírében állt a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője, akinek halálához is buja természete vezetett. Mint ismert, Ady Endre szifiliszben hunyt el. A költő legismertebb múzsái Léda és Csinszka, azaz Brüll Adél és Boncza Berta voltak, utóbbival halála előtt négy évvel Ady össze is házasodott. Rajtuk kívül azonban volt még egy nagy szerelme a költőnek, akit a hölgy végül kikosarazott.

Ady Endre idén november 22-én lenne 145 éves. A melankolikus, sokszor komor, ugyanakkor lélekre ható szerelmes versei generációkon átívelve ragadják magukkal az olvasót. A fellángolásokról és szenvedésekről szóló költeményekhez volt is honnan ihletet merítenie a költőnek, hiszen művei mellett viharos szerelmi életéről ismert leginkább. Két legfőbb múzsája Brüll Adél, azaz Léda, valamint Boncza Berta, azaz Csinszka volt, ám akadt egy harmadik hölgyemény, akiben Ady viszonzatlan szerelemre lelt.

Ő nem más volt, mint Vészi Margit, aki végül a kor egy másik nagy irodalmi személyiségéhez, Molnár Ferenchez ment hozzá.

A Pál utcai fiúk című regény írójának neje egy időben festőként és grafikusként dolgozott, ám végül az újságírást választotta hivatásának. Az első világháború idején elismert haditudósító vált belőle. A hölgy édesapja szintén újságíró volt, egy alkalommal ő hívta meg Ady Endrét az otthonukba. Vészi ekkor még nagyon fiatal volt, ugyanakkor hatalmas rajongója a költő verseinek. Ady maga is szemet vetett az elbűvölő fiatal lányra, akit az édesapja már 13 évesen eljegyeztetett Molnár Ferenccel. Mégis, Ady és Vészi később Párizsban találkozott újra, ám a költő ekkor már Lédával élt kapcsolatban. Mindennek ellenére levelezni kezdett a 19 éves fiatal nővel, bimbózó románcuknak azonban hamar vége szakadt: édesapja miatt a lány végül nőül ment az akkor 20 esztendős Molnár Ferenchez 1906-ban.  

Molnár huszadikán esküszik meg Margittal. Síró, boldog férj

– írta a frigy kapcsán Lédának címzett szomorú levelében Ady Endre. Négy évvel később Vészi és Molnár elváltak, miután az író rendszeresen bántalmazta a feleségét. Agresszivitását minden bizonnyal alkoholproblémái okozták, a feszült légkört pedig fokozta, hogy Molnár sokszor volt hűtlen asszonyához. Vészi Margit végül 76 éves korában saját kezével vetett véget az életének.

(168.hu)

(Borítókép: Ady Endre. Fotó: Petrovits László/MTI)

Rovatok