Ha nyár van a déli féltekén, akkor garantált, hogy Ausztráliát tűzvész fogja sújtani, így van ez már évtizedek óta. A trendet az éghajlatváltozás csak rontja, így a most délen, Adelaide Hills környékén tomboló bushfire is rekordokat döntöget, legalábbis az 1983-as Hamvazószerda óta (akkor 28-an haltak meg) nem volt ilyen súlyos tűz a környéken – írja a Daily Mail.

Ben Wilson, a burnside-i tűzoltók önkénteseként péntek óta küzdött a lángokkal, szívta be a füstöt és sütötte magát a 40 fokban. Az átéltekről sisakjára rögzített GoPro-kamerával felvételeket készített, amik jól visszaadják a borzalmas állapotokat. Látható, ahogy járőröznek társaival egy tűzoltóautón és sorra fojtják el a lángokat az út mentén. Majd megérkeznek egy tanyára, aminek a fészerét kell megmenteni a szórványosan felcsapó tűztől.

Wilson tapasztalt tűzoltó, a Kangaroo- (Kenguru-)szigeten maga is küzdött már 300 méteres lángokkal. A mostani tüzet sem becsüli le, mert az a fák lombkoronájában is terjed, szinte a felhők közt, így még nehezebb megállítani, főleg, hogy a rálocsolt víz gyakran már elpárolog öntés közben. Persze nem adják fel:

Tettük, amit tennünk kellett és elvégeztük a feladatot. Jól képzettek vagyunk és tudtuk, mit kell tenni.

Hozzátette, munkájuk legelkeserítőbb része, amikor azt látják, hogy egyesek házait nem sikerült megmenteni, és nekik kell ezt közölni a tulajokkal.