Sajnos nem a brit tudósok vizsgálták, hogy az átlag mennyire szeret másokon segíteni, de talán a Yale is megteszi. Az egyetem kutatói azt próbálták kideríteni, milyen emberek mérlegelnek többet egy döntés előtt, és kik azok, akik önzetlenül cselekednek, illetve

leállhatunk-e a bunkó viselkedésekkel. 

A legegyszerűbben a fogolydilemmával vizsgálható, mennyire kooperál az alany. A Yale szintén ezzel a módszerrel dolgozott. A játék lényege, hogy megtudjuk, ki nézi a másik érdekeit, és ki gondol saját magára.

Vegyünk két, súlyos bűnténnyel vádolt gyanúsítottat! Fontos, hogy a hatóságoknak nincs bizonyíték a kezükben. A kihallgatások során elkülönítik őket, nem tudják, hogy a társuk mit vallott be. Ha mind a ketten tagadnak, enyhe büntetést kapnak, ami most legyen egy-egy év. Ez a legszerencsésebb verzió., közös érdek. Ha az egyik bemártja a barátját, szabadon távozhat, míg a barát kap három évet. Ha kölcsönösen vallanak a másik ellen, két-két évet kapnak. Az alábbi videó ábrákkal is leírja a kísérletet. 

Szóval a fogolydilemma tökéletesen mutatja, hogyan viselkedünk egy olyan szituációban, ahol nem csak a saját érdekeinket kell néznünk. Bár fogalmunk sincs, mit mond el a másik, dönthetünk az ideális jó mellett, vagyis nem leszünk sunyi szaralakok, nem hárítunk mindent a társunkra, így mérhető az önzőség. A Yale eredménye: 

akik valamilyen elismerést, előnyt várnak a kooperációtól, ritkábban segítenek másokon, inkább kerülik az ilyesmit. 

Elég kézenfekvő, de a tudósok arra a konklúzióra jutottak, hogy az önzetlen emberek sokkal kiegyensúlyozottabb környezetben nőttek fel, míg a spiclik a korábbi rossz tapasztalataik alapján lettek szemetek. Elszomorító emberi tulajdonság, de a legtöbben akkor válnak önzővé, ha felismerik, hogy ezzel – társuk feladásával – járhatnak a legjobban. Magukra gondolnak, az másodlagos, hogy létezik a legkisebb rossz opciója.

Hogy Velvetesebb példát említsünk, tiszta Éden Hotel, bizalom gömb, hűségpróba, ahogy tetszik. A sok szex, piálás, semmittevés után a gömb volt a műsor lényege. Az utolsó pár egymással szemben szorongatta, aki először eldobja, viszi a pénzt. A legideálisabb helyzet, hogy nem eresztik a gömböt, és felezik a milliókat. Az első szériában viszont Éden Kristóf szépen elhajította, aztán távozott 12,5 millió forinttal. Ugyanaz, mint a fogolydilemma. 

Összességében a kutatók arra jutottak, hogy hosszú távon kifejezetten hülye döntés a könnyebbik utat választani. Jó tanács:

NE legyen bunkó!

(Forrás: Independent)