Kísérleti és oktató jelleggel a bútorgyártó cég az Egyesült Arab Emírségek egyik iskolájában kihelyezett két növényt. Mind a kettő ugyanaz a fajta, ugyanakkora magas, zöld, ugyanolyan állapotban volt a kísérlet elején. A folyosóra kihelyezett növények víz és napfény szempontjából egyforma ellátásban részesült, de ezt leszámítva nagyon eltérő bánásmódot kaptak.

Az egyiket gúnyolták, csúfolták, szavakkal bántalmazták, a másikat méltatták, becézték, dicsérték. Ez 30 napon át ment így. Ha épp nem volt senki, akinek egy jó vagy egy rossz szava lett volna a növényekhez, akkor egy végtelen ismétlésre állított felvétel segített be.

A kísérlet végére a bántalmazott növény már elég rosszul nézett ki, míg a másik kifogástalan állapotban volt. Ezzel azt akarták bizonyítani, hogy a növényeknek is vannak érzéseik. És nem mellékesen ezért kellene megálljt parancsolni a bántalmazásnak.

A Dolog szépséghibája, hogy full kamu az egész. De persze az üzenet erős és értjük is. Tessék egy fokkal hivatalosabb és profibb kísérlet ugyanerről: