A kávé az egyik legkedveltebb pszichoaktív élvezeti szer a világon, számtalan jótékony hatással is bír. Kutatások bizonyítják, hogy fogyasztása megakadályozza a rák, az Alzheimer-kór és más, életet veszélyeztető betegségek kialakulását, nem mindegy azonban, mikor kezdjük el fogyasztani azt.

A koffein egy olyan erős stimuláns, amely a központi idegrendszerre hat. Úgy tart ébren, hogy blokkolja az agyban zajló kémiai folyamatokat, amelyek álmosságot okoznak. Ami azonban jó a felnőtteknek, nem jó a tiniknek. Egy új kutatás szerint a koffein erősebben hat a fejlődő szervezetre, így a túlzásba vitt kávézás és energiaitalozás káros a tinédzserek egészségére. Az, hogy erősebben hat rájuk a koffein, a elsősorban kisebb testsúlyuk miatt van, írja a HáziPatika.

A felmérés fő megállítása az, hogy a koffein lassítja az agy fejlődését és alvásproblémákat okoz. 

A fiatalok mégis meglepően sok kávét és energiaitalt fogyasztanak világszerte, és egyre korábban kezdik. 

Egy felmérés szerint az ausztrál kamaszok 15 százaléka rendszeresen kávézik, a 8-17 éves tinédzserek 8 százaléka fogyaszt hetente energiaitalokat.

A pszichológusok szerint ennek hátterében a teljesítménykényszer áll: sok tini úgy érzi, hogy a koffein sokat segít abban, hogy lépést tudjanak tartani  a közösségi médiával, a házi feladatokkal és általában a felgyorsult élettel.

A túlzásba vitt koffeinfogyasztás azonban számos egészségügy problémát okoz a tiniknél: alvászavarokhoz vezet, rontja a koncentrációs képességet és a szív egészségét. A fiatal serdülők fogékonyabbak a koffeinhez kapcsolódó olyan tünetekre, mint a szorongás, az álmatlanság és az idegesség, hosszabb távon a túlzott kávéfogyasztás a szívük egészségére is káros hatással lehet.

A napi hat vagy annál több kávé fogyasztása akár 22 százalékkal növeli a szívbetegség kockázatát. Ez a felnőttek esetében is igaz.

Bár a tinédzsereknek átlagosan 8-10 óra alvásra van szükségük éjszakánként, legtöbbjük azonban csak 6,5-7,5 órát vagy még ennél is kevesebbet alszik. A kevés alvás a koncentrációt, a hangulatot és a tanulmányi teljesítményt is befolyásolja, melyeken a koffeinbevitel tovább ront. A koffein az agyuk érési folyamatát is lassíthatja.

Serdülőkorban az agy a legtöbb idegi kapcsolattal rendelkezik, innentől már csak romlik a helyzet. A koffein megzavarja az agy képességét, hogy kialakítsa ezeket a kapcsolatokat

– mondta Susie Burrell dietetikus, aki szerint a koffein és a cukor keveréke a hangulatra is hatással lehet. Az sem a véletlen műve, ha a fiatalok az energiaitalok fogyasztása után 30-40 perccel lehangoltságot, ürességet tapasztalnak. A felmérések ráadásul arra is rámutattak, hogy az a tinédzser, aki  sűrűn fogyaszt üdítőitalokat és energiaitalokat, kétszer nagyobb valószínűséggel eszik egészségtelen ételt.

Mivel egyes energiaitalok akár 320 mg koffeint is tartalmaznak (ami 2-3 csésze kávéval egyenértékű), a kutatók azt tanácsolják, hogy a 14 év alatti serdülők lehetőleg kerüljék a koffeint, a 14 és 17 év közötti tinédzserek pedig korlátozzák a koffeinbevitelt napi 100 milligrammra vagy annál kevesebbre. Ez nagyjából egy kis tejeskávénak (60 milligramm), vagy néhány csésze teának (egyenként 30 milligramm), vagy egy kis étcsokoládénak (26 milligramm) felel meg naponta, írja a HáziPatika.