Ez itt az európai barangolásról szóló cikksorozatunk ötödik része, ami nem kimondottan turistacsalogató nevezetességekről szól, hanem a spontán felfedezésekről.

Mielőtt odaértünk, úgy tudtuk, hogy Vilnius Litvánia fővárosa. Ebben nem is tévedtünk: hiába volt a város nyugodt, kisvárosias, szellős, mégis érződött, hogy az ország első számú városa. Amit nem tudtunk, az az volt, hogy egy kis, ön-kikiáltott művészköztársaság is található itt.

A Vilnia folyó egyik kanyarulatában, a belváros szívében van egy Užupis nevű negyed. Az orosz megszállás alatt a hatóságok hagyták lerohadni, az egyik legrosszabb hírű környék volt. A szovjetek kivonulása után 1991-ben azt történt, ami történni szokott a rossz, de központi városrészekkel: az olcsó bérleti díjak miatt sok kispénzű művész és művészet-közeli figura költözött ide, a negyed menő lett, ettől azok, akiktől menő lett kiárazódtak belőle és elköltöztek.

Ilyenkor nem sok mindenki emlékszik már rá, hogy miért is pont itt, ebben a negyedben kell háromszoros áron kávét inni, lakást bérelni/venni, vagy az éppen legdivatosabb gasztropub teraszán megmutatni magunkat. Užupisban kicsit más a helyzet, mert a művészek a negyed (szerintünk) fénykorában kikiáltották Užupis köztársaságát, alkotmányt írtak, elnököt választottak, és ez az alkotmány a mai napig olvasható a negyed főutcáján.

Van benne persze egy csomó bohémség is, mint hogy „11. Mindenkinek jogában áll egy kutya gazdájának lenni, amíg egyikük meg nem hal” és hogy „12. Minden kutyának jogában áll kutyának lenni” de az utolsó három pontban egy jó kis világbéke-receptet rejtettek el, ami akár működhetne is: „38. Ne győzz le senkit!” „39. Ne üss vissza!” „40. Ne add meg magad!”

Vilniusnak ezen túl van egy nagy piaca. A csarnok körül a nénik még az utcán is kínálják a finomságaikat, a csarnokban pedig a különféle gusztusos húsok mellett kávézókat, étkezdéket is találunk. A frissen facsart gyümölcs- és zöldséglék például szuperek.

Nézze meg képeinken az alkotmány többi pontját is, nézzen körül Vilniusban, és mellette Trakaiban egy másik fajta, víz által határolt erődítményt és az országban jellemző színes faházakat is láthat!

  Vilnius-tól 28 km-re található Trakai és a város legfőbb látványosságát adó vár.