Ez itt az európai barangolásról szóló cikksorozatunk hatodik része, ami nem kimondottan turistacsalogató nevezetességekről szól, hanem a spontán felfedezésekről.

Néhány évvel ezelőtt a Velvet egyik cikkéhez kerestem egy illusztrációt, ekkor találtam egy igazán lenyűgöző képet. Megszámlálhatatlan kereszt, feszület, Jézus- és Mária-ábrázolás egymás hegyén-hátán. Bámulatosan szürreálisnak és végtelennek tűnt még a szűrőt és a photoshopos utómunkát leszámítva is. Vallásos meggyőződés ide vagy oda, azonnal kíváncsi lettem, mik ezek, hol vannak, megrendezett képet mutatnak vagy valós helyszínt. Egy kis kereséssel meg is találtam.

A Keresztek hegye Litvániában, az amúgy meglehetősen hegymentes országban található. Természetesen egy katolikus zarándokhelyről van szó, ami ugyanolyan hihetetlen élmény egy ateistának és egy hívő embernek. Európai utazgatásaink során tehát egyértelmű volt, hogy a lengyel homokdűnék és egy kis vilnius-i városnézés után ezt is útba ejtjük.

A körülbelül 10 méter magas domb eredetileg egy középkori vár maradványain magaslott, amit zarándokok és turisták egyaránt a mai napig elhalmoznak a legkülönbözőbb keresztekkel (a legenda szerint) a 14. század óta. Ami viszont történelmi szempontból fontosabb, hogy a hegy és keresztek állításának jelentősége inkább a nemzeti öntudat megtartását, erősítését jelentette a 19. és 20. században az orosz uralommal szemben. A 20. század második felében az oroszok többször nemcsak a kereszteket távolították el, hanem magát a dombot is ledózerolták.

Mára megszámlálhatatlanul sok a kereszt, a pontos számukat nem is lehet tudni, de már 10 évvel ezelőtt is százezer fölött becsülték.