Ha úgy nézzük, Lettországban van Európa legnagyobb vízesése. Csak egy kicsit el kell szakadni a sablonos gondolkodástól, és a vízesés méretét nem magasságában, hanem széltében kell mérni. Így eshet meg az, hogy ha levesszük a cipőnket, át is gázolhatunk rajta.

A Ventas folyó felső folyásán, Kuldiga városában van ez a hatalmas, vízállástól függően 249 és 270 méter közötti szélességű vízesés. És közvetlenül a lezúduló víz fölött az egyszeri turista át is tud kelni rajta mezítláb! Sőt, még tériszonyosok is megtehetik, mert a vízesés magassága nagyjából két méter (vízállástól függően 180 és 220 centi között változik).

Ettől még nem mindennapi látvány a széles folyóvölgyben, a felette sétálókkal és az alatta fürdőzőkkel. De ez persze már napjaink úri huncutsága, a széles vízesésnek történelme is van. A Ventas folyó a terület fontos hajózási útvonala volt, így kétszer is nekifutottak, hogy csatornával, zsilipekkel megkerülhetővé tegyék a vízesést. Először a 17. században hagyták félbe, majd a 19. században folytatták – az ásást és a félbehagyást is.

Új halászati módszert is szült a vízesés, a folyón felúszó lazacok ugyanis megpróbálták átugrani azt, az élelmes helyiek pedig kosarakat tettek ki, és reptükben fogták a halat!