Egy szép napon közel 140 medve gyűlt össze Berlinben, hogy jobban megismerjék, megértsék egymást és békében élhessenek együtt a sok-sok konfliktus után.  Kezdődhetne így egy mese is, csakhogy ezúttal egy 2002 óta utazó kiállításról van szó,  ami medve szobrokkal mutatja be a nemzetek, kultúrák, vallások közti sokféleséget, hogy erősítse az elfogadást és megértést.

maci barátok megalkotásában az ENSZ által elismert országok vettek részt. Minden medve 2 méter magas, mégis egyedi tervezésű, az adott ország jegyeit hordozza, egy-egy felkért művész alkotása.

A macik tehát már 16 éve járják a világot, évente máshol emelik magasba a kezüket, 2018-ban Rigában, Lettországban találkoztunk velük. A kiállítás minden esetben valamilyen módon jótékony célt is szolgál és a rászoruló gyerekek megsegítésére hivatott.

Az egyik legizgalmasabb kétség kívül a magyar medve, Sala Lieber alkotása, aki egy  Németországban élő magyar származású művész. A nagy piros állaton emberalakok fonódnak egymásba, egyszerre sugallnak szexualitást, utódlást a fehér testek és zöld levelek. 

Az alábbi galériában pedig összegyűjtöttük a szerintünk legérdekesebb macikat, kattintson a képre!