Alicante nem egy jelentős város a spanyol tengerparton, van egy hangulatos és látványos várkastélya, ami Santa Barbara névre hallgat, szép ófalva, egy reptere, ami a strandokra hordja a turistákat főszezonban, egy jó kis piaca, kedves lakói, de enné több első ránézésre nem teszi fel a térképre. Van itt azonban egy parádé.

Mi egy spanyol város egy rendes fiesta nélkül? Különösen, hogy nem messze ott van egy nagyobb város, Valencia a messze földön híres márciusi Las Fallas bulijával? Alicante városvezetése így 1928-ban úgy döntött, hogy hagyományt teremtenek. 

Szent Ivánra (spanyolul San Juán, valenciaiul San Joan) esett a választásuk, valószínűleg okosan. június 24-én ünneplik világszerte amúgy is, tüzet is raknak, a spanyolok imádják a tűzijátékot, és a turizmus főszezonja is beindul már.

A helyi ízt az adja meg, hogy hatalmas figurákat hordanak körbe napokig a városban, ezek (és persze a hölgyek) szépségversenyben mérik össze különlegességüket. A csúcspont persze Szent Iván napja, illetve éjszakája, amikor jön a tűz.

Nem déli ország lenne persze, ha nem követné ezt még egy többnapos after a városi strandon. Ami már szokatlanabb, hogy egy kis múzeumot is összeraktak a fiesta legjobb figuráiból a városban – mi is ezekből válogattunk a képekhez.