Míg a legtöbb ember a világon arról szokott fantáziálni, hogy mihez kezdene, ha annyi pénze lenne mint Bill Gatesnek, a milliárdos pont az ellenkezőjével szórakoztatja magát. Gates a napokban a blogján tett közzé egy bejegyzést arról, hogy mit csinálnia, ha hirtelen nem milliókból, hanem napi két dollárból (nagyjából 500 forintból) kellene eltartania magát. A Microsoft alapítójának nagyon egyszerű a válasza erre:

csirkét tenyésztene.

Természetesen a posztban kifejti, hogy miért erre a tevékenységre esett a választása, de nem lennénk meglepődve azon, hogy ha az érveivel nagyon sok embert magára haragítana, hiszen elolvasva őket, tényleg kicsit olyan, mintha az elefántcsonttoronyból letekintve elképzelné, milyen a világ. Egyébként a posztban leírtakat azzal támasztja alá, hogy az alapítványa évek óta kutatja, mivel lehetne javítani a mélyszegénységben élők körülményeit, az eredményeik pedig azt mutatják, hogy a baromfitartás megoldás lehet.

De nézzük, mivel érvel Gates!

  • Elsőként arról ír, hogy a csirketenyésztés olcsóbb, mint más haszonállat tartása. „A legtöbb faj bármit megeszik amit a földön talál (persze ideális esetben a gazda eteti őket, mert úgy gyorsabban nőnek). Valamiféle ólra is szükségük van, amihez elég némi fa és drót. És persze oltások is kellenek nekik, amik közül az egyik a baromfipestis elleni vakcina, de ez kevesebb mint 20 centbe kerül.
  • A második érve, hogy úgy látja, a csirke jó befektetés. Számításai szerint, ha egy farmer öt tyúkkal kezdi és szerez hozzájuk egy kakast, akkor három hónap alatt negyven baromfija is lehet.
  • Ezután arra tér ki, hogy a csirkék hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazda családja egészséges legyen. Egyfelől a húsukkal és a tojásaikkal, másik oldalról pedig azzal, hogy el is lehet adni őket, a pénzt pedig étere lehet költeni.
  • Végezetül pedig úgy véli, hogy a csirketartás a női egyenjogúságért folytatott harc fontos eleme is lehet. Ironikus módon ezt az érvet pont egy ennek eléggé ellentmondó fordulattal kezd, ugyanis ezt írja: „mivel a csirkék kicsik és a ház körül lehet őket tartani, sok kultúrában női állatként vannak elkönyvelve, így ha a nők elkezdenek a baromfiakkal foglalkozni, akkor a profitot a családjukra tudják fordítani.”

Ez így elolvasva kicsit olyan, mintha egy nyolcadikos városi diák írt volna fogalmazást arról, hogyan képzeli el a vidéki életet, de szerencsére Gates nem csak okoskodik, hanem azon milliomosok közé tartozik, akik a jótékonysággal tényleg megpróbálják jobb hellyé tenni a világot. Gates több szervezetnek szokott nagyobb összeget adományozni és saját alapítványa is van. Ezen keresztül dolgozik egyébként azon is, hogy Afrikában minél szélesebb körben népszerűsítsék a baromfitartást, többek között azzal, hogy olcsón elérthetővé teszik sokak számára, hogy egészséges, beoltott csirkékhez jussanak.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Bill Gates pontosan tudja, mit tenne, ha hirtelen elszegényedne

Az amerikai milliárdos egy blogposztban írta meg, hogyan tartaná fenn magát, ha napi pár száz forintból kéne megélnie.

101 · Nov 13, 2017 01:25pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments