Az egyik leghírhedtebb guatemalai börtönben, a Guatemalaváros melletti Pavónban július 18-án, hétfőn tört ki lázadás. A rabok közötti összecsapásokban összesen 13 ember vesztette életét, köztük egy argentin modell, a 24 éves Joanna Birriel. Az elhunytak közül négyet különösen brutális módon öltek meg, lefejezték őket.

Joanna Birriel argentin pasijával költözött Guatemalába, de később szakítottak. A rácsok mögött látogatóban járt, mert a helyi börtönök királyaként emlegetett Byron Limának és testvérének egészségügyi cégénél dolgozott tanácsadóként. Emiatt állítólag havi rendszerességgel fordult meg a börtönben. A helyi lapok eleinte arról írtak, hogy a bandavezér barátnője volt, ám később kiderült, hogy a modell egy mezőgazdasági mérnökkel járt.

Gránáttal támadtak

A lázadás azután tört ki, hogy egy rivális banda tagjai kézigránátot dobtak Byron Limára, kioltva az életét. Társai válaszul fegyvert rántottak, majd véres megtorlásba kezdtek. Az összecsapásokban összesen 13 ember halt meg. Az ottani börtönállapotokról sokat elmond, hogy a rendőrök többek között két pisztolyt, két kézigránátot, kaszákat és késeket találtak a helyszínen. 

Nem tudni, hogyan halt meg a modell

A hatóságok korábban már közölték, hogy az áldozatok között egy női látogató is volt, de csak az incidens másnapján jelentették be, hogy Joanna Birriel vesztette életét. Egyelőre nem tudni, hogy miként végeztek vele.

Lima egy püspököt ölt meg

Bryon Lima, a volt katona azért került börtönbe, mert 1998-ban egy betontömbbel verte agyon Juan José Gerardi püspököt. A gyilkosság két nappal azután történt, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadsereg guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól. Az 1960-tól 1996-ig tartó harcok során mintegy 250 ezren haltak meg.

Bűnözői hálózatot irányított

Az exkatona 30 év börtönt kapott, de büntetését később 20 évre csökkentették. Az ügyben három másik embert is elítéltek, köztük Lima apját. A férfi az egyik legbefolyásosabb rab volt Guatemalában, bandája nemcsak a börtönben, hanem azon kívül is súlyos bűncselekményeket követett el.

Drogok miatt háborúzhattak

A hatóságok szerint a lázadás másik résztvevője egy Marvin Montiel Marin által vezetett drogkereskedő csoport volt. (Marin egyébként 820 év börtönt kapott, mert 2008-ban-ban 15 nicaraguai és egy holland állampolgárt öltek meg a parancsára egy kokaint szállító buszon.) A konfliktust az robbanthatta ki, hogy Byron Lima megtiltotta riválisainak, hogy a börtönben terjesszenek kábítószert.

Via The Daily Mail, Mirror Online