A veronai autópálya-rendőrség egyértelműen kijelentette, hogy emberi mulasztás okozta a veronai buszbalesetet januárban. Girolamo Lacquaniti, a veronai Polstrada autósztráda-rendőrség parancsnoka az MTI-nek nyilatkozott március 3-án pénteken.

A Polstrada az első percektől jelen volt az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán január 20-án történt baleset helyszínén. 

A baleset okait ki lehet következtetni, annál is inkább, mivel semmi nem utal a jármű műszaki meghibásodására. Véleményünk az, hogy a balesetet emberi tévedés okozta.

- jelentette ki Girolamo Lacquaniti.

A Polstrada értékelése azokat a korábbi feltételezéseket erősíti meg, hogy a szerencsétlenséget a sofőr hirtelen rosszulléte vagy elalvása okozhatta. 

A veronai ügyészség január 21-én indított vizsgálatot gondatlanságból elkövetett többrendbeli emberölés miatt, akkor még ismeretlennel szemben. Január végén azonban az ügyészség a balesetkor vezető sofőrt nevezte meg gyanúsítottként. 

Olasz sajtóértesülések szerint a sofőr a Magyarországra szállított súlyos sérültek egyike.

Az ügyészséggel együttműködő Girolamo Lacquaniti elmondta, hogy jelenleg a szakértői véleményekre várnak: az ügyészség többek között külön szakértőt bízott meg a jármű műszaki állapotának vizsgálatára.

Veronát is megrázta a magyar diákok halála

Girolamo Lacquaniti hozzátette, hogy a magyar diákokat szállító busz balesete nagyon jelentős és drámai esemény volt a Polstrada és Verona városa számára is.A szerencsétlenség óta folyamatos kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, és folyamatosan kapnak híreket a busztragédia túlélőiről, és azóta is tartják a kapcsolatot a Veronában élő magyarokkal, akik a baleset után segítettek.