Márciusban dönt arról az amerikai Legfelsőbb Bíróság, hogy végre kell-e hajtani a kivégzést a 67 éves Vernon Madisonon, aki több mint harminc éve ül halálsoron, ám az elmúlt években sorozatos agyvérzések következtében elfelejtette, mit tett. A férfi ügyvédei 2016-ban már egyszer megállították a kivégzését, azóta pedig azért harcolnak, hogy végleg mentsék fel a halálbüntetés alól. A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi ítélete alapján arra hivatkoznak, hogy védencük nincs olyan mentális állapotban, hogy megértse, mit tett és miért érdemli meg a büntetését.

Mi is történt pontosan?

Madisont 1985-ben ítélték el egy rendőr meggyilkolása miatt. A férfi akkor ölte meg a hatóság emberét, mikor az megjelent az otthonában, miután bejelentés érkezett arról, hogy Madison és a barátnője összekaptak. Miután a férfi megölte a rendőrt, a nőre is rálőtt, de a lány túlélte az esetet. Ezt követően Madison három tárgyaláson vett részt, aminek során az esküdtek életfogytiglani börtönre ítélték, ám a bíró végül halálbüntetést szabott ki a férfira. Madisont ekkor egy alabamai börtön halálsorára szállították, azóta is ott várja a kivégzését, amit az eredeti tervek szerint 2016 májusában kellett volna végrehajtani.

Azonban a rab 2015-ben stroke-ot kapott, aminek következtében elvesztette a látását és a mozgásképességére is súlyosan megromlott. Egy évvel később, nem sokkal a kivégzés előtt pedig ismét agyvérzése volt, ami után zavarodottá vált és emlékezetkiesése lett, például ezt követően azt sem tudta felidézni, hogy miért ítélték halálra. Ügyvédei elmondása szerint az agyvérzés után a férfi arról beszélt, hogyan fog Floridába költözni, mikor szabadul, és az őt vizsgáló pszichológusnak is azt mondta, soha nem ölt meg senkit. Ezekre hivatkozva pedig védői új szakvéleményt kértek róla, hogy azzal ismét bíróságra vihessék az ügyét.

Eltérőek a szakvélemények róla

Madisont két szakember vizsgálta meg és nagyon eltérő eredményre jutottak. Az Alabama állam által kirendelt orvos arra jutott, hogy a férfit nem kell felmenteni a halálbüntetés alól, hiszen fel tudott idézni emlékeket a gyerekkorából és a korábbi bírósági tárgyalásaiból is.

Ezzel szemben a másik szakértő egyértelműen arra jutott, hogy a rab a stoke-ok miatt amnéziában szenved és egyáltalán nem emlékszik arra, hogy megölt egy embert. Ezt többek között azzal támasztotta alá, hogy Madison folyton úgy fogalmazott a bűnténnyel kapcsolatban, mintha olyan történetet mesélne, amit neki is elmondtak, de nem volt részese.

A bíróság végül az első szakvéleményt ismerte el, így a férfit kis híján kivégezték két éve, ám a körzeti fellebbviteli bíróság közbeavatkozott és elnapoltatta a halálbüntetés végrehajtását. Madison ügye pedig 2017-ben a Legfelsőbb Bírósághoz került, ahol idén tavasszal végleg döntést hoznak arról, hogy kivégezhetnek-e egy halálraítéltet, aki nem emlékszik a bűntettére.

Forrás: Newsweek, Oddity Central

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
33 év után szabadulhat a halálsorról egy rab, mert elfelejtette, mit követett el

Vernon Madison esete új fejeztet nyithat az amerikai igazságszolgáltatásban.

39 · Mar 03, 2018 12:51pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments