Velvet Vakbarát Hírportál

Mi lesz a prostikkal a bordélyok bezárása után?

2013. május 6., hétfő 12:46

Az illegális bordélyházakból annyi van Budapesten, hogy hiába zárt be a rendőrség négyet is az év elején, az ott dolgozó prostituáltak azonnal folytatni tudták addigi munkájukat – egy másik bordélyházban. Az is megtörténik, hogy akár ugyanott dolgoznak tovább, mert ugyanazon a helyen az eddigi üzemeltető saját maga vagy egy üzlettársa nyitja meg újra a bordélyt. A türelmi zónás rendszer életképtelensége csak elősegíti az illegális bordélyházak működését a szervezettebb és tisztább munkakörülmények miatt.

Előzetes után házi őrizetbe helyezték R. Kamillót

Három hónapos előzetes letartóztatása után házi őrizetbe került Don Kamilló, akit többek között azzal gyanúsítanak, hogy bűnszervezetben rendőröket vesztegetett meg. R. Kamilló a Kék fény február 18-i riportja szerint évtizedeken át működtetett éjszakai bárokat Budapesten, ami rendőrségi kapcsolatok nélkül kivitelezhetetlen. A Blikk információi szerint a férfit nemcsak a prostituáltak futtatása miatt hallgathatták ki, hanem Portik Tamás és V. László ügyeivel kapcsolatban is. R. Kamillónak köze volt a Caligula Night Clubhoz, az Afrodité klubhoz, a Hali-gali klubhoz, továbbá ügyvezetője volt a Zimmer Room Kft-nek (Swing Hotel a Ferenc körúton) 2001-ben, a cég felszámolás alatt áll. A vállalkozások többsége vendéglátóipari egységként szerepel a cégbejegyzésben, akad még mozi, varieté, videó, cirkusz és egyéb kulturális szolgáltatás is (Casablanca Kft.). A rendőrség egyszerre tíz helyen tartott razziát februárban, ezzel állítólag egy komplett kuplerájhálózatot számolhattak fel. A Velvet információi szerint azonban az ilyen helyzetekben azonnal akad valaki, aki átveszi az üzletet, és minden folytatódik tovább.

A BRFK nyomozói négy illegálisan működő bordélyházat zárattak be a februárban és márciusban Budapesten. Három bordélyházat egy összefogott akció keretében február közepén – egyet Újbudán, egyet a Ferencvárosban és a Bajcsy-Zsilinszky úton –, a 2005 óta működő  XVIII. kerületi bordélyházat pedig március elején. Házanként feltehetően húsz-húsz lány dolgozott prostituáltként, egyszerre minimum két lány állt a kliensek rendelkezésére. Mindegyiküket az interneten hirdették, egy érdi telefonközponton keresztül szervezték az üzletet. Eddig összesen nyolc embert vettek őrizetbe – köztük a budapesti éjszaka egyik legismertebb emberét, R. Kamillót – üzletszerű kéjelgésért, többeket előzetes letartóztatásba helyezne a rendőrség.

A bordélyházakban dolgozó prostituáltakat meghallgatta a rendőrség, velük szemben eljárás nem indul. Az eddigi munkájukat pedig ugyanúgy folytatják tovább, csak egy másik illegálisan működő bordélyházban. „Az ő tevékenységük legális, a rendőrség meghallgatja őket tanúként. Ha vétettek a törvény előírásának, például nem volt orvosi igazolásuk, akkor az szabálysértésnek minősül, és azért pénzbírsággal büntethetők" – mondta a Velvetnek Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Ha két nagyobbat bezárnak, még akkor is marad rengeteg

„Az első bezárás után azonnal felhívtak a lányok, és elmondták, mi történt. Természetesen azóta dolgoznak máshol, és itthon dolgoznak tovább" – tette hozzá Földi, aki szerint a szexmunkások nem fognak más tevékenységet folytatni, és még csak nem is mennek el külföldre dolgozni. Az illegális bordélyházakból akár száz is lehet Budapesten, országszerte akár az ezres nagyságrendet is elérhetik, hiába az ezeket tiltó törvény. „1999-ben, amikor megszületett a prostitúciós törvény, Budapesten két illegális bordélyház működött. Ha két nagyobb bordélyházat bezárnak, akkor is marad még rengeteg a fővárosban" – tette hozzá az egyesület elnöke, és elmondta, a testükből élő nők a legkiszolgáltatottabbak, és a bordélyházakkal sem járnak túl jól, de annál jobban, mintha az utcán állnának.

A Velvet információi szerint a bezárt bordélyházakban korrekten dolgoztatták a prostituáltakat, megfelelő környezetben, fürdőszobás szobákban, tiszta ággyal, tiszta lepedővel és törölközővel fogadhatták a klienseket. Volt olyan szexmunkás is köztük, aki már tíz évvel ezelőtt is ugyanazon a helyen dolgozott. A bordélyházakban dolgozó nőket senki nem kényszerítette a szexmunkára. Az ilyen helyzetekben a prostituáltak csak pár napig maradnak munka nélkül, a tulajdonos üzlettársa vagy maga a tulajdonos nyit később újabb bordélyházat. Az is előfordul, hogy a már bezárt bordélyházat nyitják meg újra ugyanazok a tulajdonosok, csak pár hetet várnak a razzia után.

Jól keresnek a bordélyház-tulajdonosok

Hogy számszerűen hány illegális bordélyház lehet Budapesten, pontosan nem tudni, a százas nagyságrendet feltehetően nem éri el. Mivel a luxusbordélyházak tarifái drágábbak, mint a lakásokban összeálló két-három prostituált tarifája, a keresleti oldalon pedig érződik a gazdasági válság, így a nagyon szervezetten működő bordélyokból nem lehet sok. Hiába az árkülönbség, és a rendezett körülmények, a luxusbordélyokban dolgozó szexmunkások sem keresnek túl jól. "Ami pénzt le kell adniuk a lányoknak, az nincs arányban a szolgáltatás minőségével. Azzal, amit ők kapnak a háztól, mert kapnak tiszta szobát, lepedőt, törülközőt, ágyat, de a napi jövedelmének a felét le kell adnia. Ha öt vendége van egy nap, akkor az ötvenezer forint, tehát egy nap ő  25 ezer forintot ad le a tulajdonosnak. Ha ezt beszorozzuk húsz nappal, akkor az egy irreálisan magas jövedelem. Ha akar, extra szolgáltatást is bevállal, de ha több pénz maradna náluk, akkor hamarabb mondhatnának nemet például az óvszer nélküli franciára" – mondta a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Az illegális bordélyházak létezését nagyban elősegíti a türelmi zónás rendszer káosza. Jelenleg Magyarországon alig van olyan terület, ahol az önkormányzat kijelölte a türelmi zónát. Az utcai prostituáltak többsége ezért kihalt helyen, sokszor kivilágítatlan utcán dolgozik, a rendőrök pedig rendszeresen megbüntetik őket: vagy azért, mert rossz helyen állnak, vagy azért, mert szemetelnek. A lakásokban dolgozó magánzók is rendszeresen problémába ütköznek az ott lakók panaszai miatt. A vigalmi negyedek kialakítása ugyan rendezett körülményeket teremthetne a szexmunkásoknak, azonban a futtatókat és az emberkereskedőket is odavonzaná, az erőszakkal és a drogproblémákkal együtt. És bár a New York-i egyezmény, ami tiltja a bordélyházakat, magában foglalja a szociális segítséget, Magyarországon a szociális törvényben nem szerepelnek a prostituáltak.

Rovatok