Velvet Vakbarát Hírportál

Nemi erőszakot népszerűsítenek Miamiban

2012. október 16., kedd 19:22

Diákcsínynek indult, durva botrány lett egy pamfletből az Egyesült Államokban. A sok nemi erőszaktól sújtott Miami Egyetem egyik kollégiumában találtak egy lapot, amin tíz tipp van felsorolva, miként úszhatja meg a lebukást az, aki nemi erőszakot követ el. A morbid írás egyik őrült pontja szerint el kell vágni az áldozat nyakát, ha felismerné az elkövetőjét.

"Top tíz módja annak, hogyan úszd meg a nemi erőszakot" című szórólapot találtak a Miami Egyetem egyik koedukált kollégiumi hálójának férfi vécéjében – írja a Jezebel. A pamflet viszont nem arról szól, miként bekkeljen ki egy nő egy erőszakos férfit, hanem a férfiaknak ad tanácsot, miként lehet sikeresen magukévá tenni egy ellenkező nőt. Olyan pontok vannak a top tízben, mint az ötös számú, miszerint nem szabad meghátrálni, ha az áldozat alszik, eszméletlenül is meg lehet erőszakolni. Elég kemény a hetes pont is, ami szerint ha félő, hogy a lány felismer később, el kell vágni a torkát (a teljes írást itt olvashatja angolul).

A Miami Egyetem gyorsan reagált a botrányra: összehívott egy gyűlést, amin az összes férfi kollégiumlakónak meg kell jelenni, hogy kiderüljön, honnan származik a szórólap. A tettesnek fegyelmi vizsgálatot ígérő, a rendőrséget is bevonó egyetem azonban nem mindenki szerint tett ezzel eleget erkölcsi kötelezettségének.

Kate Van Fossen, a Women Against Violence and Sexual Assault (WAVE - Nők az Erőszak és Szexuális Támadások Ellen) civil szervezet tisztviselője szerint ez édeskevés egy olyan intézményben, ahol 2009-2011 között 29 nemi erőszak történt, ebből 19 a kollégiumban. "Ha nem lennék benne a WAVE-ben, nem is tudnék erről az incidensről" - utalt az egyetem mismásoló magatartására.

És valóban, a Miami Egyetem hallgatói ügyekkel megbízott alelnöke, Barbara Jones azt mondta, az incidens a McBride Hall nevű kollégium belső ügye. "Olvastam a szórólapot. Sokkolt. Nincs helye a mi campusunkon vagy bármely más campuson" – nyilatkozta. Furcsaság még, hogy az egyetemnek van egy vonatkozó, egy éve betöltetlen pozíciója: a nemi erőszak megelőzési koordinátoré.

Rovatok