Velvet Vakbarát Hírportál

Dögös nő löki majd az orosz gránittömböket

2014. január 31., péntek 10:45

Anna Szidorova az orosz olimpiai csapat nagy reménysége. Szocsiban kiderül, a szép csapatkapitány mit tud kihozni a négyfős curlingcsapatból. Róla azonban számos sok képet találni, a 22 éves bajnoknő tagadhatatlanul az orosz csapat egyik legdögösebbje.

Meseszép képeket közölt a Daily Mail Anna Szidorováról, a szocsi téli olimpia nagy orosz reménységétől. Szidorováról tudni érdemes, hogy még csak 22 éves, de már benne van az orosz curlingválogatottban, pedig a curling tipikusan nem a fiatalok sportja (higgadtságot és precizitást igényel). Szidorova ráadásul a skip a csapatban, ami gyakorlatilag egyfajta csapatkapitányi szerepet jelöl (a sportág szabályairól a cikk alján elhelyezett keretes írásunkban olvashat).

Az All Russia blog szerint Szidorova 1991. február 6-án született Moszkvában, és 2013-ra elérte, hogy a legszebb orosz sportolónőnek válasszák. A legelső általa űzött sport a műkorcsolya volt, a profi karriert anyja nyomására kezdte el a patinás fővárosi CSZKA csapatában. Évekig nagyon keményen nyomta, tehetséges volt, majd jöttek a sérülések, és fel kellett adnia a sportágat. Megpróbálkozott a röplabdával később, ez is jól ment neki, bár nem volt elég magas.

Miközben Szidorova nem találta a helyét, anyja egyik ismerőse tippjét követve elment a Moszkvics klubhoz megnézni, mi is az a curling. Szidorova nem igazán volt rápörögve a nyugati, új, úrias sportra, de úgy döntött, ha már ez adatott, profi lesz benne. Már a 2010-es vancouveri olimpián is az orosz válogatott tagja volt, bár itt szerényen az utolsó előtti helyet csípték el. Ezután indult be Szidorova karrierje: ifi-vb bronzérmek, egy 2012-es Eb-aranyérem és a 2013-as Téli Universade arany hullottak az ölébe. Elég rutint szerzett tehát, hogy a szocsi csapat vezére legyen. Február 10-én kezdenek amúgy a dán csapat ellen (aki kíváncsi Szidorova ereményeire, ide kattintson).

Szidorova magánéletéről nagyon kevés információt lehet találni az interneten, bár a Twitterén akad pár kép, ami azt valószínűsíti, hogy házas. 

Mi az a curling?

A curling egy majd 46 méter hosszú jégfelületen játszott sport, amiben két négyfős csapat próbál a felrajzolt kör közepéhez juttatni nyolc-nyolc csúszókorongot. A meccs tíz endből (menetből) áll, a végcél minél több kő körközépre lökése, akár az ellenfél kövének kilökése árán. Míg egy játékos lök, és egy vonalig folyamatosan fogja, irányítja a követ, a többiek partvisszerű eszközökkel sikálják a jeget, amivel a kő irányát tudják befolyásolni. A vicces sportág kevéssé izomigényes (bár a Skóciából hozatott, 19 kilós gránitkövek nem könnyűek), annál inkább igényel taktikát, pontosságot és kiszámítottságot. Magyarországon még fiatal a curling, de már több klubban is lehet űzni, és világszintű eredményeink is vannak.

Rovatok